tipy pro knihomoly - narozeninové

V sobotu 5.8. jsme oslavili Jeníčkovy třetí narozeniny a knížky přirozeně nemohly mezi dárky chybět! Uvádím tedy pár knižních tipů, které u nás momentálně slaví úspěch.

Ilustraci sympaticky organizované knížky Zpívejte s námi má na svědomí Vendula Chalánková, jejíž práci můžete znát například díky nápaditým Vyšívaným pohádkám nebo cynickým komiksovým stripům. Případní příznivci designových libůstek ji budou znát pod značkou Zvrhlý vkus.
Stejně jako ostatní díla, je i tato útlá knížečka mimořádně vyvedená co do výtvarné stránky. Příjemně zpracované známé písničky na přiloženém CD jsou vlastně třešnička na pomyslném dortu.
Spolehlivě si ale budete tuto "třešničku" vesele notovat až do večera. Vyhnat z hlavy melodické lidovky v podání Kühnova sboru je prostě nad síly jedné prosté matky. Knížka i s CDčkem s námi věrně cestuje autem po krásách naší vlasti a my už známe každý tón nazpaměť. Sotva Jenda dosedne do sedačky, už žadoní: "Vaný koně, vaný koněěě!" Jako jedno z mála je však stále posloucháme s radostí (a zpěvem).







Od loňského prosince je běžně k dostání půvabné leporelo Devět plchů v pelechu s ilustracemi naší oblíbenkyně Andrey Tachezy. Knížek s jejími ilustracemi máme několik a u dětí slaví úspěch. A těm maličkým plchům prostě nešlo odolat. Knihu uvádí jediný plch, který postupně získává kamarády a Jeníčka nejvíc baví vtipný způsob jakým jich tam přibývá až se jich nakonec válí hromada v posteli :).















Co se týče Pavla Čecha, přiznávám že máme velký černý puntík. Neměli jsme totiž zatím čest s žádnou knihou, ačkoli jej v povědomí mám už dlouho jako vynikajícího umělce. Vlastně už od jeho výstavy Světla majáků v roce 2013. Tím víc se stydím, že jsem jej doteď "zazdívala". Čím jiným to napravit než nákupem autorské knihy tohoto geniálního výtvarníka a ilustrátora, na níž údajně pracoval déle než rok. Dle mého soudu se čekání vyplatilo. Co stránka, to nádhera. A tajemství. Překvapení. Minimalismus a zároveň spousta maličkostí, které lze s dětmi studovat snad donekonečna. Tahle je pro mne momentálně jednoznačně jedna z nejoblíbenějších.




















Další vydařená letošní novinka - Dubánci, kteří vyšli příhodně letos v dubnu, nás s Jankem oba chytla za srdce takřka okamžitě. Láska na první prolistování. Ty malé dubové hlavičky prostě musíte mít rádi, ať děláte co chcete.
Duboví tvorečkové se zrodili pod rukama Petra Václavka kolem roku 2015 a jak už to tak bývá, díky sociálním sítím začali žít vlastním životem. Na oficiálním dubánčím webu můžete zakoupit dubánčí pexeso, hrnečky nebo tričko a také si zasoutěžit ve stavbě nejkrásnějšího dubánčího obydlí.


















V knize rozdělené na dvanáct kapitol dle měsíců v roce vás dubánci zavedou do svého maličkého světa kde je prastarým zvykem chytání sněhových vloček na jazyk, kde se létá na dovolenou k moři na panu Špačkovi a kde vládne přátelství s vodníkem Mníkem. Roztomilý a pestrý děj doprovází krásné černobílé ilustrace přímo od autora a vtipné fotografie.




Roztomilé myšky Sam a Julie už možná znáte z knižní prvotiny Dům myšek, na které tento příběh volně navazuje. Obě krásné knihy napsala Karina Schaapman a slaví s nimi nebývalé úspěchy nejen u nás, ale i na mezinárodním poli. Je poměrně známé, že pro potřeby knihy vytvořila autorka skutečný domek, tedy mini-ateliér pro myšky. Věděli jste ale, že vyjma venkovních prostor má tento domek celkem více než sto pokojů?
Konkrétně do tohoto dílu použila autorka také autentické dopisy, plakáty a fotografie ze svého mládí, kdy sama cestovala s cirkusem. Kromě toho vytvořila detailně propracovaný maličký model cirkusového stanu, kde můžete s dětmi donekonečna objevovat něco nového. A o čem kniha je?
Myška Julie se vydává se svou maminkou na cesty s cirkusem, odkud píše svému kamarádovi Samovi veselé dopisy. Ten jí zase popisuje svoje nové příhody z domu myšek a celý děj je obklopen kouzelnými fotografiemi dokonale ztvárněných interiérů myších domácností.
Naše slabost pro myší příběhy se začala díky té úplně první - "Jak se máš, Eliško?", o které se rozepíšu zase někdy příště. Od té doby jsou u nás myší příhody oblíbeným šlágrem.



Další knižní příběh je opět myší, avšak co se týče inspirace a snění, vypráví příběh přímo obří! Tematicky se zde podařilo spojit dvě Jendova oblíbená témata - myšky a letadla. A výsledek je jednoduše geniální!
Kniha Lindbergh odkazuje na skutečně žijícího pilota Charlese Lindbergha, jenž roku 1927 uskutečnil první nonstop přelet Atlantiku. Tuto přelomovou událost zdařile parafrázuje náš malý knižní hrdina. Ten se z Hamburku touží dostat za svými přáteli do Ameriky a překoná proto nejednu překážku, unikne mnoha nepřátelům, jen aby si svůj sen vyplnil.
Dílko není bohaté na text, ale na inspiraci. A především na nádherně vydařené obrazy. Poselství, že se vyplatí jít za svým snem a nevzdávat se, se táhne knížkou coby pověstná červená nitka. Napínavý děj plný zvratů zaujme i nečtenáře-posluchače a výpravné ilustrace dětem až berou dech (především ty obří soví oči!).




Komentáře