tipy pro knihomoly - Petr Sís

Co je lepšího než koukat do pocukrované krajiny přes ojíněné okno s horkým kafem v ruce? Koukat do nového Petra Síse! Je totiž na co!

Jsou autoři, u nichž víte, že prostě umí. Koupí čehokoli z jejich dílny neuděláte chybu. Jenže Petr? Ten je prostě pořád lepší a lepší. Minimum textu s maximem geniálních ilustrací, tomu prostě nejde odolat (ne, že bychom se o to doma nějak zvlášť snažili).


Robinson ještě voní novotou (vydání v polovině října), ale už jsme si ho stihli zamilovat. Vypráví osobní příběh malého chlapce, jehož maminka přesvědčí pro netradiční kostým na maškarní bál a čelí poté posměchu svých kamarádů. Zahanben ulehá s bolehlavem do postýlky a zdají se mu ty nejdivočejší sny. Ale nebojte, dobře to dopadne. Na závěr se navíc pobavíte dobovou fotografií samotného autora v odpovídajícím kostýmu. To už je dost důvodů pro to, běžet pro ni do knihkupectví!








Šťastný skřítek je útlá knížečka, jež se na své české vydání dost načekala. Titul je prvním počinem Petra v exilu, vyšel roku 1984 v Zürichu a jeho prvního českého vydání se ujalo nakladatelství Paseka roku 2012. Díky za to!
Ilustrace jsou nápadně podobné dílu Jiřího Trnky, jenž je autorovou velkou inspirací. Máte-li jako my Zahradu přečtenou několikrát i naruby, je to výborná volba.
Uvnitř nalezneme klasické vyprávění o skřítkovi s nádherným hlasem, který potká roztodivná zvířátka. Od nich přijme dary v podobě zlatého prstenu, korunky a vozíku, s doměním, že jej učiní šťastným. V období nadcházejících Vánočních svátků a psaní Ježiškovi, dalo by se říct, velmi aktuální téma :).






Ptačí sněm je čirá radost, pastva pro oči a zhmotněná poetika v jednom. Symbolický příběh nemá mnoho slov, ale o to větší myšlenky. Petr Sís svébytně zpracoval téma starého perského eposu o ptačím putování v touze najít svého pravého krále a vládce.
Silně doporučuji pro pošmourné dny pro zadumání o životní cestě. Nebo prostě jen tak pro potěšení.







Unikátně zpracovaný životopis pilota, snílka, spisovatele a dobrodruha Antoina de Saint-Exupéryho - to je Pilot a Malý princ. V nádherně zpracovaných ilustracích zobrazuje jeho život od kolébky přes první cvičné lety, průkopnické lety a havárii, až po jeho záhadné zmizení. Zachycena je i doba plná převratných vynálezů a objevů, období války a stejně tak i Exupéryho touhy a sny.
Nejen v naší rodinné čtenářské "obci", kde převládá mužské plémě, slaví kniha o letadlech nemalý úspěch. Máte-li doma malého dobrodruha, mohu s klidným svědomím doporučit k přečtení.





Komentáře