tipy pro knihomoly - do batohu na hory

O várku literatury na hory se klukům letos postaral ponejvíc BAOBAB, a nutno říct, že víc než luxusně. Tohle malé milé nakladatelství máme čím dál raději.

Lyžníci z Plískanic je norská kráska, jejíž ilustrovaného kabátu se ujal talentovaný Bjorn Rune Lie a je pohříchu jeho českou prvotinou. Už jen letmý pohled na portfolio vám prozradí, že je o co stát! Mrkněte na jeho poslední knihu Balthasar Bruns detektivbyrå nebo poslední kresby na Instagramu. Co kousek, to pastva pro znavený zrak. Instantní radost zaručena!

Takže Slapsefjell, neboli Lyžníci. Prozradí vám jak to chodí na norských horách a zavedou vás do jejich nejrůznějších zákoutí. To vše prostřednictvím vtipných ilustrací s lyžujícími zvířátky, amatérským ornitologem Karlem Kolibříkem dřepícím na záchodě, nebo kočkou prchající před policií na monoski. Povinná výbava malého horala.









Ti otravní králící jsou profláklá klasika a v naší knihovně platí za ohmataný evergreen. Prostinký příběh nerudného samotářského medvěda opepří jeho noví až příliš přátelští sousedé králíci. V dobré víře se chtějí s medvědem i přes jeho nechuť spřátelit, až v něm bouchnou kamna. Ale nebojte, dopadne to dobře. Útlá knížečka má minimum textu, maximum ilustrací, chytlavý děj a k tomu všemu navrch je i vtipná!

Osobitý styl ilustrátorky Ciary Flood dává vyniknout charakterům kreslených postaviček, takže knížka ač nepříliš obsáhlá, je plná emocí. Proto je mají kluci tolik rádi a já už (dobrovolně) pokukuju po dalších kouscích z její dílny.






Oliver Jeffers je moje srdcovka. Jeho minimalistický styl je jednoduše geniální a příběhy tak vtipné, že by vás ani ve snu nenapadlo, že se u dětské knížky někdy takhle nasmějete. Ten chlap prostě umí!
Nakreslil, namaloval, vytvořil a ilustroval toho už tolik, že by si zasloužil ne samostatnou kapitolu, ale celý blog. A ne jeden! Nebo snad rovnou sochu? :) Každopádně je cenami ověnčený Oliver (nejen) ve světě dětské literatury pojem a rozhodně stojí za to si od něj trochu té radosti pořídit. Má jí totiž na rozdávání.

The Great Paper Caper je opět o medvědovi. Tento má ale podivnou zálibu v papírových letadélkách a hodlá se zůčastnit soutěže v jejich házení. Jeho spotřeba papíru je však obrovská, a tak v lese začnou záhadně mizet stromy. Proto lesní zvířátka zahájí seriózní vyšetřování a soud. Jak celé to drama dopadne už vám Oliver prozradí sám. :)






Bernard Granger tvořící pod pseudonymem BlexBolex používá naprosto jedinečnou techniku, která vám připomene meziválečné (nebo možná i socialistické) plakáty. Jeho originální styl poznáte na první pohled a každá ilustrace je tak jednoduchá, jak jen může být. Děti si tento ilustrátorský funkcionalismus hned zamilovaly a i díky tomu, že stran textu rozhodně nejde o náročný kousek, prohlíží si obrázky denodenně. Janeček rozpoznává písmenka, Eliášek obrázky a dokonce se u toho vyjímečně ani nehandrkují!

Obrázky plynou volně za sebou, tak jako jednotlivá roční období. Střídají se pocity, činnosti, počasí a celá příroda. Za nás rozhodně povedený kousek.









Největší hit letošní zimy nakonec, aneb 12 nejmenších pohádek od Baobabu je tu! Každá knížečka má svůj příběh i svého ilustrátora, takže co pohádka, to jiný zážitek. Taková literární bonboniéra.

Některé z pohádek jsou pojaté dost osobitě, třeba Smolíček má před domem zaparkované auto a po jeho boku si jelen poránu holí strniště, tak se připravte, že budete mít co vysvětlovat. Tyhle detaily vám ale po letech mýtů tyto kultovní imaginární postavičky povýší na prosté smrtelníky a hned je máte o dost raději. U kluků vede pohádka O koblížkovi (jak by taky ne, je o jídle!), O dědečkovi co vyměnil a vyšívaná pohádka O šípkové Růžence. Zvlášť ta poslední je vážně vyvedená!

V krabičkové edici vydal Baboab i 12 ukolébavek a 12 malých hororů, které nejsou o nic méně vyvedené, takže ať vyberete kteroukoli, všechny se vám vejdou do baťohu a nadělají kopu radosti.

Mějte krásnou a bílou zimu!












Komentáře